Activiteit

Lezing over Willem van Oranje

woensdag 5 juni 2024 , 20:00 - 22:00 uur

Op woensdag 5 juni a.s. organiseert de historische vereniging Die Goude in Cultuurhuis De Garenspinnerij een lezing over een van de meest intrigerende figuren uit de Nederlandse geschiedenis: Willem van Oranje. De lezing wordt gehouden door niemand minder dan René van Stipriaan, winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2022 met zijn boek: De Zwijger.

’Ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hun de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen’. Dit is een bekend citaat van Willem van Oranje.

Zijn bijzondere levensloop - onlangs nog te zien bij de NPO in een serie over de familie van Oranje Nassau - wordt door René van Stipriaan in zijn lezing besproken. Hij zal ingaan op de ambities, successen, manipulaties en nederlagen van Willem van Oranje, ook wel de Zwijger genoemd. Ook zal René ingaan op het bizarre huwelijksleven van Willem en zijn neiging om , als het eropaan kwam, in het verborgene te handelen. 
‘Die Goude is zeer verheugd dat we voor een groot publiek en met de geweldige auteur Van Stipriaan een lezing kunnen organiseren over de markante persoon van Willem van Oranje en zijn (moeizame) band met de stad Gouda’, aldus Paul van der Pol (voorzitter Lezingencommissie) en Lenny Roelofs (vicevoorzitter van Die Goude). ‘ Wij hopen door deze lezing een breder publiek te trekken voor onze lezingen, in een andere omgeving dan gebruikelijk’ , aldus Paul van der Pol. ‘ Als dit mensen over de streep kan trekken om lid te worden van onze historische vereniging, dan is dat een pluspunt’, vult Lenny Roelofs aan.

De lezing vindt plaats in Cultuurhuis De Garenspinnerij, Turfsingel 34 te Gouda.
 Aanvang van de lezing is om 20.00 u. De toegang is gratis. Wilt u de lezing bijwonen, meldt u zich dan aan via info@diegoude.nl. Dit vanwege de beperkte capaciteit van de zaal. In de pauze ontvangt u een gratis kopje koffie of thee met wat lekkers. De overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Omschrijving doelgroep 
Iedere volwassene die belangstelling heeft voor geschiedenis in het algemeen en die van Gouda in het bijzonder
Deel dit: